paivan_avaus_apu-paku_pakau_penku
Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet Apu-Paku ry:ssä ja pitäneet hallituslaiset kiireisinä niin Suomessa kuin Gambiassakin. Pitkä päivitys siis edessä… Isoin uutinen on ehdottomasti Gambian valtion mukaantulo Apu-Pakun kouluprojektiin. Koska Pakau Penkun lähistöllä ei ollut koulua, jonne kylän lapsia olisi mahtunut, päätimme yhdessä Gambian valtion ja Pakaun kyläyhdistyksen kanssa perustaa esikoulumme rinnalle peruskoulun 1. ja 2. luokka-asteen. Ovet avattiin lokakuun alussa ja vihdoin pikku oppilaat pääsevät oman kylänsä kouluun. Peruskouluun tuli 60 oppilasta ja esikoulun puolella jatkaa n. 40 lasta. Suuren oppilasmäärän johdosta valtio palkkaa koululle neljä opettajaa, kokin, talonmiehen sekä yövartijan, mikä on todella iso sijoitus kouluumme! Esikoulun pyörittäminen jatkuu suomalaisin ja gambialaisin vapaaehtoisvoimin.

Valtavan iso kiitos kaikille Afrikka15-festareihin osallistuneille. Saimme kerättyä vähäisestä kävijämäärästä huolimatta varat Gambian sisaryhdistyksemme koordinaattorin ja farmin hoitajan loppuvuoden palkkoihin. KIITOS JA KUMARRUS! Vihdoin voimme palkita koko tämän viisi vuotta uskollisesti vapaaehtoistöitä yhteisönsä eteen tehneitä gambialaisia, sekä varmistaa samalla toimintamme jatkuvuus. Pienen summan lähetimme myös harjoittelijoille akuuteiksi havaittavien lasten koulutarvikkeiden hankintaan. Kaikki tuotto meni siis lyhentämättömänä Gambiaan. Valtion mukaantulo opettajien palkkoineen osui kyllä hyvään hetkeen, sillä nyt voimme kohdistaa varoja Apupakulandin (=koulu+farmi) infrastruktuurin kehittämiseen. Festareiden paras anti lienee kuitenkin saamamme valtava näkyvyys, joka on poikinut tusinan verran yhteydenottoja yksityishenkilöiltä, yrityksiltä sekä järjestöpuolen toimijoilta. Kiitos että olette puhuneet Apu-Pakusta sekä ”tykänneet” ja jakaneet postauksiamme somessa!

Valtiollisen Apu-Paku Pakau Penku Lower Basic School kanssa rinnan toimii paikallisin ja suomalaisin vapaaehtoisvoimin oma esikoulumme, jonne ensimmäiset Oulun Yliopiston opettajaharjoittelijat saapuivat 7.10.2015. Jäämme innolla odottamaan heidän kuulumisiaan kylästä! Sen verran voimme jo sanoa, että he ovat tykänneet asua kyläläisten kotona, missä heistä kuulemma pidetään erittäin hyvää huolta. Harjoittelijat aikoivat opettaa aikuisia mm. tietokoneen ja internetin käytössä sekä kylän naisia neulomaan ja virkkaamaan. He aikovat päätyönään tietysti leikkiä ja pelata iloisessa englannin kielikylvyssä esikoululaisten kanssa!

Tulevan talven aikana Pakau Penkuun matkustaa vähintään yhdeksän harjoittelijaa keskimäärin 3 kuukauden ajanjaksoiksi. Harjoittelijat ovat koulutukseltaan lähinnä luokanopettajia, mutta joukosta löytyy myös varhaiskasvatuksen ja sairaanhoidon taustaa. Myös sosionomeja ja globaalin sosiaalityön ammattilaisia houkutellaan parhaillaan mukaan. Olemme uskomattoman otettuja kaikesta saamastamme kiinnostuksesta lähteä paikan päälle auttamaan ja kokemaan elämänsä kulttuurishokkia! Toivomme, että harjoitteluyhteistyöstä tulee pysyvä ja saamme jakaa suomalaista osaamista ja hyvää tahtoa kylässä myös tulevina vuosina. On upeaa, että voimme toimia paikallisten vapaaehtoisten kanssa rinta rinnan lasten koulupolun ensiaskelilla. Yhdessä onnistumme varmasti.

Olemme saaneet myös upeaa yhteistyötä kouluilta ja yksityishenkilöiltä kerätessämme opetusmateriaaleja. KIITOS! Tähän mennessä olemme lähettäneet tärkeimpiä materiaaleja harjoittelijoiden mukana ja etsimme yhä yhteistyökumppaneita merikontin tai pakun lähettämiseksi loppuvuoden aikana.

Lisäksi yhteistyöhön lähti mukaan Helsinki Hacklab (http://helsinki.hacklab.fi/), jota kautta saimme jo ensimmäisten harjoittelijoiden matkaan kaksi tablettia koululle opetuskäyttöön – ja jatkoa on tulossa! Toinen iso yhteistyökuvio on Janne Käpylehdon (http://www.pienenergia.com/) kanssa, sillä hän on luvannut myydä valmistamansa aurinkopaneelijärjestelmän hyväntekeväisyyshintaan Apu-Pakulle.

Yhteisenä tavoitteenamme on mm. aurinkopaneelijärjestelmä koululle pienelektroniikan, kuten videotykin, kopiokoneen ja kannettavan pyörittämiseen. Tällä hetkellähän kylä on sähkötön lukuun ottamatta yhtä vanhaa aurinkopaneeliamme, joka riittää juuri ja juuri kännyköiden sekä uusien tablettiemme lataamiseen.

Kaikki tulevat uudistukset vaativat rahaa ja yhteistyökumppaneita, eivätkä innokkaat lisäkädet järjestöpuolellakaan olisi haitaksi! Paljon on akuutteja toimia, jotka vaativat varoja. Näitä ovat aurinkopaneelijärjestelmän lisäksi oppilaiden ruuat, puhdas juomavesi ja koulupuvut. Koululle valtio palkkaa kokin, muttei maksa ruokia eikä rakenna keittiötä. Parilla sadalla eurolla saamme pihakeittiön rakennettua ja ostettua ruuat loppuvuodeksi. Lasten on myös saatava puhdasta vettä, jonka voimme heille tarjota läheltä heti, kun saamme omaan kaivoon asennettua betonikannen sekä pumpun. Tähän saa kulumaan 200-400e riippuen asennettavasta pumpusta: käsipumppu on halvin.

Koulupuvut voivat tuntua meille Suomessa jopa turhalta asialta, mutta ne ovat yleensä köyhissä maissa iso status-kysymys: koulu ei ole oikea koulu ilman koulupukuja. Paikallisilla ei ole varaa ostaa niitä, joten haluamme lahjoittaa ne perheille. Aiomme tilata puvut paikalliselta ompelijalta, joka käyttää Apu-Pakun vuosia sitten tuomaa ompelukonetta, ja näihin saamme kulumaan n. 500e.

Lahjoituksia varten avaamme viimeistään maanantaina 26.10. mesenaatti.me -sivustolle paikan, mistä pääsette lahjoittamaan haluamanne summan Apu-Pakun koulun ja farmin kehittämiseksi. Pienistä puroista ne joetkin syntyvät. Tavoitteenamme on muodostaa vähintään Niilin kokoinen valtava joki, josta kaikki paikalliset pääsevät nauttimaan: Mesenaatti-kampanjan tavoitteena on kerätä 2000e. Tällä summalla saisimme kaikki akuuteimmat kehityskohteet hoidettua. Seuraavassa blogi-kirjoituksessa avaamme enemmän kehityskohteita, niiden taustoja ja tärkeyttä laadukkaan koulutuksen takaamiseksi.

PS. Instagramiin on tulee 21.10. lähtien suomalaisten harjoittelijoidemme lähettämiä kuvia Gambiasta!  @apupakufinland #apupaku